Vikten av att sova gott

Sömn är ett område som länge varit förbisett, men på senare tid blivit mer och mer uppmärksammat av exempelvis Matthew Walker, professor inom neurovetenskap och psykologi vid universitet i California, Berkeley, i sin bok ”Sömngåtan” (eng. ”Why we sleep”).  Sömn är grunden till mental och fysisk hälsa och sätter gränserna för vad som är möjligt att åstadkomma. Därför är det otroligt viktigt att ge dig själv de bästa förutsättningarna till att kunna sova gott. Din sömn styrs inte bara av din omgivning i sovrummet, utan påverkas mycket av ditt beteende under dagen.

Här kommer därför fem tips på saker du kan göra för att förbättra din sömn:

 

1. Exponeras för mycket dagsljus på morgonen

Alla människor har en dygnsrytm som påverkar kroppens vakenhet och trötthet. Dygnsrytmen styrs till stor del av ljuset i vår omgivning – en 15 minuterspromenad i morgonljuset ger dig goda förutsättningar för att vara pigg och alert under dagen för att sedan bli naturligt trött när mörkret väl närmar sig. Försök även att undvika skärmar de sista timmarna på dygnet då ljuset kan ge fel signaler till hjärnan.

 

2. Daglig fysisk aktivitet

Att aktivera kroppen med någon form av fysisk aktivitet under dagen minskar risken för att du ska ha överflöd av energi när det väl är läggdags. Att genomföra ett kortare cirkelfyspass på 15 minuter, där du exempelvis börjar med armhävningar på push-up handtag följt av sit-ups på en träningsmatta gör stor nytta. Se till att inte träna för sent på kvällen bara då endorfiner och adrenalin som utsöndras i kroppen vid fysisk aktivitet kan gör det svårare att komma till ro och somna.

 

3. Ge kroppen möjlighet att slappna av i god tid

Se till att ge kroppen tid för avslappning innan det blir dags att blunda. Att försöka lösa komplexa problem som oroar dig eller att kolla på en actionfylld tv-serie kan göra det svårt att varva ner. Testa istället att släcka ner i tid och tänd ett levande ljus, där vi kan rekommendera Before sleep doftljus från Aery Living. Du kan även lyssna på en lugn podcast eller läs en bok.

 

4. Stäng av mobilen

Din telefon stör din sömn på många olika plan. Själva närvaron av mobilen kan vara störande då notiser lätt kan fånga din uppmärksamhet och få tankarna att rusa. Undvik även att kolla klockan på din telefon om du skulle vakna upp mitt i natten då det aktuella klockslaget kan undermedvetet påverka dina stressnivåer. Som tidigare beskrivet bör du även undvika att bländas av ljuset från din telefon när du försöker somna då det skickar signaler till hjärnan om att bli mer alert och således påverkar din dygnsrytm. Vi erbjuder flera signalblockerande mobilskal från Mypauze som kan hjälpa dig av koppla bort mobilen och istället koppla av.

 

5. Använd avslappningstekniker

Avslappningstekniker kan vara bra verktyg att ta till om du har svårt att somna om igen. Du kan till exempel testa att andas in i fyra sekunder och sedan andas ut i 6 sekunder. När du exhalerar långsammare än vad du inhalerar, så går kroppen in ett naturligt lugnare stadie. Meditation och självhypnos är två andra avslappningstekniker som kan vara väldigt effektiva. Reveri är en app för självhypnos och Calm en app för meditation som vi starkt rekommenderar!

 

Se nu till att ge dig själv de bästa förutsättningarna för en godnattssömn för att kunna förbättra både din fysiska och mentala hälsa. Sov gott!

 

Om du har somnat när du läser det här behöver du inte ha dåligt samvete. Vi välkomnar det och ser det snarare som ett gott tecken.