Minimera stressen i din vardag och bli mer balanserad

I tider som dessa är det svårt att inte bli överväldigad stundtals. Hitta en typ av balans mellan jobb, familj och andra sysslor är inte alls enkelt, det är något alla kämpar med. Men du måste försöka avsätta tid för att varva ner, annars kan din mentala och fysiska hälsa bli lidande. Att lära sig hantera stress kräver övning, men det finns flera hälsosamma saker du kan implementera i din vardag för att bli mer balanserad. I denna text kommer vi dela med oss av fem stycken tips. 

1. Ta tid för pauser

Du måste planera in pauser för att ge ditt sinne ledigt från stress. Du blir mer effektiv i ditt arbete om du faktiskt laddar batterierna lite då och då. Det bästa sättet att njuta av sin rast är att faktiskt ta rasten, oavsett hur stressigt det är. Konsten ligger i att släppa det man håller på med för en stund och vila. Du kan tillbringa dina pauser på många olika sätt, några exempel som du kan testa är: Meditation, yoga, ligga på spikmatta och lyssna på din favoritmusik, ta en rask skogspromenad.

2. Regelbunden träning 

Att träna regelbundet är ett av de bästa sätten att slappna av i kropp och själ. Din kropp är byggd för rörelse och dessutom kommer träning att förbättra ditt humör, göra dig piggare och starkare. Så hur mycket ska du träna varje vecka? Två till tre gånger i veckan är det bra att träna styrkan i musklerna, och har du inte tillgång till ett gym finns det enkla och smarta träningsredskap du kan använda i hemmet. All sorts träning räknas, även den du får genom vardagsaktiviteter. Det kan till exempel vara att cykla istället för att åka bil, ta trapporna istället för hissen. En 30 minuters rask promenad ska inte heller underskattas, detta är något du mår bra av att göra varje dag.

3. Välbalanserad kost

En välbalanserad kosthållning hjälper dig att må bättre i allmänhet. Det kan också hjälpa dig att kontrollera ditt humör. Du ska såklart äta det du själv känner att du mår bra av, men kom ihåg att en balanserad kost med mycket från växtriket gör dig väldigt gott. En kosthållning som innehåller oregelbundna måltider med mycket fet och snabb mat är inte bra för dig, detta kan få dig på dåligt humör, vilket faktiskt kan öka din stress.

4. Avsätt tid till hobbys 

Du måste se till att avsätta tid för saker du tycker om. Försök att göra något varje dag som får dig att må bra så hjälper det att lindra din stress. Det behöver inte ta massor av tid - 20 - 30 minuter kan räcka gott. 

5. Prioritera sömnen

En god natts sömn gör att du lättare klarar av stress och påfrestningar under dagen. Det finns mycket du kan göra för att få din sömn att bli bättre, tex dygnsrytmen styrs till stor del av ljuset i vår omgivning – en 15 minuters promenad i morgonljuset ger dig goda förutsättningar för att vara pigg och alert under dagen för att sedan bli naturligt trött när mörkret väl närmar sig.  Vill du veta mer kring hur du kan få bättre sömnvanor, läs vårt blogginlägg om sömn här: https://mndfl.se/blogs/tips-fran-mndfl/fem-tips-for-att-sova-battre