Bra andningsvanor innebär att du andas in och ut genom näsan, djupa andetag som får magen att höjas och sänkas. Andetag som är tysta, lugna och rytmiska. Men visste du att 9 av 10 människor andas från bröstkorgen. Detta tar Dr. Belisa Vranich upp i sin TedTalk presentation “How to breathe” 2016.

När du andas från bröstkorgen sker en rörelseförflyttning för musklerna i nacke och axlar. Även om det är en liten rörelseförflyttning för musklerna så gör du detta tusentals gånger om dagen, miljontals gånger per år, år efter år. Om du upplever nack- och axelsmärta kan du skylla på att du sitter mycket i bilen med händerna statiskt på ratten, eller att du spenderar mycket tid sittandes vid datorn, men förmodligen kommer denna smärta också från att du andas via bröstkorgen. Det är extra vanligt att andningen flyttas upp till bröstkorgen när du känner dig stressad, orolig eller är uppe i varv. Andetagen blir kortare och det är bara bröstkorgen som får göra jobbet.

Andas med magen

Att tillåta magen att utvidgas vid inandning är ett viktigt steg mot en mer hälsosam andning. Lyckas du att andas mer via magen så skapas minimal muskelanvändning för att flytta luften in och ut. Kontrollerad andning via magen aktiverar även kroppens broms vilket leder till minskat stresspåslag och sänkt blodtryck. 

Ett sätt att kontrollera om du andas via magen eller bröstkorgen: 

  • Lägg dig bekvämt på rygg med böjda ben. 
  • Lägg en hand på bröstkorgen och en på magen.
  • Om du andas rätt ska magen höja sig när du andas in och sänka sig när du andas ut. Om det bara är bröstkorgen som höjer sig andas du fel.

Vad mer kan du göra för att andas på ett mer hälsosamt sätt? 

Till att börja med är det bra att du får reflektera kring vad du precis läst ovan, bli mer uppmärksam kring hur nyttigt det är att andas via magen. Ett praktiskt sätt för att skapa och upprätthålla ett hälsosamt andningsmönster är att göra andningsövningar. Andningsövningar är även ett bra sätt för att minska stress och bli mer avslappnad. När du gör andningsövningar är det lämpligt om du sitter eller ligger bekvämt på en plats där du inte blir störd.

Det finns flera olika andningsövningar som är strålande att tillämpa, men den vi kommer tipsa om kallas kallas “Tactical Breath” vars syfte är att andas på ett fokuserat och lugnt sätt. Det fungerar såhär: 

  • Andas in 4 sekunder
  • Håll andan 4 sekunder
  • Andas ut 6 sekunder 
  • Håll andan 2 sekunder
  • Repetera

För att få ut så mycket som möjligt av andningsövningar är det bra att du försöker få in några minuter dagligen. Lite och ofta, istället för sällan och mycket, regelbundenhet kommer hjälpa dig märka resultat. Lära sig att andas bättre gör stor skillnad för energinivån, hälsan och välbefinnandet.

Testa själv redan idag!