En emotionell armhävning, två emotionella armhävningar, tre emotionella armhävningar…

Att ett gympass eller en löptur stärker vår fysiska hälsa och håller oss i form är något som kommer naturligt till oss. Att samma princip gäller för vår mentala hälsa känns betydligt mer främmande. Men det är faktiskt sant, det finns metoder som hjälper dig att komma i ”mental form” och det är dags att dessa hamnar i rampljuset!

Med hoppet om att göra mental träning till en lika naturlig del av veckan som fysisk träning vill vi besvara tre viktiga frågor:

  • Vad är mental träning?
  • Varför är mental träning viktig?
  • Hur kan jag arbeta med mental träning i min vardag?

Vad är mental träning? (Emotionell Fitness)

God känslomässig hälsa avser ditt övergripande psykologiska välbefinnande och inkluderar hur du känner för dig själv, kvaliteten på dina relationer och förmågan att uttrycka och hantera dina känslor. Alla kan känna igen sig i olika obekväma situationer som uppstår, dessa situationer för med sig obekväma känslor. Dina känslor verkar kontrollera dig och det kan kännas som att tappar kontrollen. Det finns tillvägagångssätt för att bli mer kontrollerad och det tänker vi tipsa om här nedan.

När det kommer till fysisk hälsa så uppskattar människor bra nutrition, vissa gillar kosttillskott och lägger gärna pengar på detta liksom övrig träningsutrustning. Mental träning kräver samma engagemang och samma typ av övningar för att stärka dessa känslomässiga muskler. Om du inte tränar fysiskt blir du fysiskt nedsatt, misslyckas du med att träna dina känslor kan du på samma sätt bli känslomässigt nedsatt. Desto mer tid och energi du kan investera i din känslomässiga hälsa desto starkare och känslomässigt piggare kommer du att bli.

Varför är mental träning viktig?

Det är tyvärr allt för få människor som inser vikten av att prioriterar sin emotionella hälsa och folkhälsomyndighetens senaste rapport presenterar dessvärre en dyster utveckling. Stressen, oron och ångesten blir bara mer och mer påtaglig i samhället i stort.

År 2021 svarade 71 procent av tjejerna och 45 procent av killarna att de har besvär av ängslan, oro eller ångest. År 2021 svarade 27 procent av åldersgruppen 16–29 år att de känner sig stressade och av dessa var det 7 procent som uppgav att de kände sig väldigt stressade, resten svarade att de kände sig ganska stressade. 

- Källa: Folkhälsomyndigheten. 

Genom att prioritera och utöva mental träning kan du stärka ditt psykologiska välmående och få kontroll över de känslor som styr din självbild och ditt agerande i diverse relationer och situationer.

Hur kan jag arbeta med mental träning i min vardag?

Försök att vara närvarande med dina känslor och ägna stor uppmärksamhet åt vad som händer i din kropp, behandla inte din kropp som om den vore separat från din hjärna. Lyssna på vad dina olika sinnen säger dig. Lyssna efter om du har områden där du känner obehag eller smärta - känns det här bra eller känner du dig obekväm med den här känslan. 

Emotionella armhävningar är en simpel metod för att arbeta med emotionerna i vardagen. Det är en liten ansträngning som gör att du successivt blir starkare och starkare. Antalet kan byggas på allt eftersom. Det kan handla om att visa uppskattning för någon annan, tacka nej till eventet du haft ångest inför att behöva delta vid, tillåta dig själv att slappna av. Det kan också vara att våga prata mer på ett jobbmöte, för att vid nästa tillfälle våga prata ännu mer. Hela tiden tänka små förbättringar och hylla sig själv när man tagit ett steg i rätt riktning.

 Emotionella armhävningar hjälper dig att utnyttja de känslomässiga drivkrafterna som hjälper dig att stärka förändringar i beteenden. När du väl utnyttjar den här färdigheten kommer du  att upptäcka att det är en djup brunn av möjligheter på alla typer av plan i ditt liv. 

Sex tips för emotional fitness

  1. Motverka dina ohälsosamma övertygelser med positiva
  2. Arbeta igenom obekväma känslor, som sorg eller depression – ignorera dem inte
  3. Jämför dig inte med andra
  4. Acceptera att livet inte är rättvist
  5. Sätt upp ett mål för dig själv och börja det redan idag. Även om det bara är ett litet steg
  6. Gör emotionella armhävningar till en rutin

Fördelar med att förbättra din mentala hälsa

  • Förstå dina stressutlösare och hantera dina svar
  • Bättre kommunikation och relationer
  • Mindre stress, ångest och oro
  • Överensstämmelse med dina mål och åtaganden
  • Ökad självmedvetenhet och mindfulness

Emotional fitness: 

“ Neuroscientist Dr Ben Webb and clinical psychologist Dr Zoe Webb provide science-backed information and simple steps to help people maintain a healthy brain through life to stay sharp and feel good day to day” 

https://www.youtube.com/c/OlogyOnline 

Folkhälsomyndigheten om stress, oro, ångest. 

https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/psykisk-halsa-och-suicidprevention/statistik-psykisk-halsa/statistik-om-ungas-psykiska-halsa/

Vill du läsa fler av våra blogginlägg, se länk nedan:

https://mndfl.se/blogs/tips-fran-mndfl

Till våra produkter:

https://mndfl.se/