Stärk ditt fokus med meditation

Känner du dig överväldigad av alla intryck och utmaningar som du möter i vardagen? Att du ibland kan ha svårt att avgöra var du ska lägga ditt fokus och istället tappar bort dig i tankarna? Det här är iallafall något som proffsatlerna som nu tävlar i de olympiska spelen tampas med. Den amerikanska gymnasten Simone Biles, femfaldig världsmästare i mångkamp, lyfte ämnet när hon själv valde att dra sig ur en gren, med förklaring att hon inte var mentalt redo. Det här är inget ovanligt, det händer alla människor i diverse situationer, men det finns hjälpmedel - till exempel att meditera.

Vad är meditation?

Meditation är ett samlingsnamn för en rad olika praktiker där man i stillhet och tystnad fokuserar sitt sinne på en specifik tanke, aktivitet eller objekt. Målet med meditation är att uppnå ett tillstånd av mental klarhet och ett känslomässigt lugn. 

Hur gör man när man mediterar?

Först och främst gäller det att hitta en lugn plats. Det finns inga platser som är bättre eller sämre, det viktigaste är att du befinner dig i en miljö där du kan koppla bort verkligheten under en stund. Det kan vara i skogen, på en brygga, i ett mörkt rum eller en omgivning som du förknippar med glädje. Du vet själv vart du bäst slappnar av.

Nästa steg är att komma i position. Att sitta i lotusställning är inget krav vid meditation - det går precis lika bra att sitta på en stol eller att ligga ned. Huvudsaken är att ställningen framhäver avslappning utan att tappa fokus på meditationsövningen. En variant som fungerar bra är att sitta på en meditationskudde. Kudden är bekväm och den raka kroppshållningen framhäver mental vakenhet vilket underlättar för syftet med meditationen, att fokusera på en tanke. Här hittar du våra meditationskuddar.

Själva meditationen genomförs generellt genom att rikta fokus på något neutralt som till exempel din andning. I många fall kan det vara bra att bli guidad genom meditationen då det är lättare att fästa ditt fokus till en röst. Det finns väldigt bra resurser att använda i form av appar eller YouTube-klipp för just det här. Den stora konsten med meditation är bibehålla fokus på en tanke och inte tilllåta omvärlden störa just i stunden. Så fort du märker att en tanke uppstår kan du visualisera tanken som en ballong. Låt då ballongen sväva upp till himmeln och för tillbaka din uppmärksamhet på andningen, eller något annat som du valt att fokusera på. 

Det finns inget rätt eller fel när det kommer till hur länge du bör meditera. Vi människor styrs trots allt av vardagen och ibland finns inte möjligheten att sitta hur länge som helst. Att meditera i en minut kan vara minst lika bra som 30 minuter, huvudsaken är att det blir av och att du tillåter dig själv stanna upp för stunden. 

När ska jag meditera?

Genomför din meditation den tid som passar dig. Det finns dock tre tidpunkter vi tänker rekomendera: 
  • På morgonen eftersom du är i bättre kontakt med dina känslor vid denna tidpunkt. Sinnet är mer fritt och mindre belastat och med hjälp av meditationen kan du ge dig själv bäst förutsättningar för att möta dagen.
  • Runt solnedgången då dagen övergår till kväll, det finns något fridfullt i detta tillfälle.
  • Mitt på dagen omkring kl 12 intill din lunchrast exempelvis. Ett bra sätt för att nollställa dig själv och rensa huvudet efter alla tankar som flyger omkring under dagen.
Att stilla sin känsloverksamhet är lättare sagt än gjort och det är därför viktigt att ha tålamod. Är du tillräckligt disciplinerad med din meditation kommer du att märka att du gör små framsteg hela tiden vilket för med sig en fantastisk känsla.